Kapat
İlkokul
İlkokul
//

ÜNİVERSİTELİ OLMAYA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

ÜNİVERSİTELİ OLMAYA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

-SANKO OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANI VE REHBER ÖĞRETMENİ KALÇEK:
-“ÜNİVERSİTE TERCİH SIRALAMASI ÖĞRENCİNİN İSTEK SIRALAMASIDIR. EN ÇOK İSTENİLENDEN EN AZ İSTENİLEN AMA İSTENİLENE SIRALAMA YAPILMALI”
-“YAPMAKTAN KEYİF ALACAĞINIZ, SEVDİĞİNİZ, MUTLU OLACAĞINIZ MESLEK TERCİHİ YAPMANIZ, EĞİTİM DÖNEMİNDE BAŞARINIZI DOĞRUDAN ETKİLER”
-“PANDEMİ DÖNEMİNDE ELİNİZDEKİ PUANI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMENİZDE YARAR VAR, GELECEK YIL PANDEMİNİN NASIL OLACAĞINI KESİTMEK ZOR”

SANKO Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi ile SANKO Koleji 12’nci Sınıflar Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Göksel Kalçek, üniversite tercih sıralamasının, öğrencinin istek sıralaması olduğunu belirterek, “En çok istenilenden en az istenilene ama mutlaka istenilen mesleklere göre sıralama yapılmalı” dedi. 

Üniversite tercih sürecine ilişkin önerilerde bulunan Kalçek, YKS tercihleri öncesinde öğrencilerin yanı sıra ailelerin de araştırma yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

Öğrencinin tercih etmeyi düşündüğü üniversitelerin imkanlar ölçüsünde ziyaret edilmesinde çok büyük yarar bulunduğuna işaret eden Kalçek, “Eğer üniversite kampüsüne gitme imkanları yoksa internetten üniversitelerin web sayfalarına girerek, üniversite tanıtım videolarını izleyebilir, üniversitelerin tanıtım ofisindeki görevliler ile konuşabilir, sosyal medya kanallarından birçok bilgiye ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

Üniversite ve bölüm araştırması yaparken öğrencilerin önem vermeleri ve dikkate almaları gerekenlere değinen değinen Kalçek, şöyle devam etti:

“Öncelikle gençler okuyacakları üniversitelerin;
•    Büyük ve tek bir yerleşkede mi yoksa şehrin içerisinde dağılmış farklı yerlerde fakülteleri olan bir üniversite mi? Farklı farklı yerlerde ise kendi bölümlerin şehrin neresinde olduğuna,
•    Yurt ve burs imkanlarına,
•    Yurtdışında anlaşmalı oldukları üniversitelere,
•    Bölümdeki laboratuvar ve projelere,
•    Öğretim görevlisi sayısına,
•    Sportif ve sosyal imkanlarına ve ortamına,
•    Üniversitenin sağladığı staj imkanlarına ve öğrencilerin nerelerden staj için kabul aldıklarına,
•    Mezunların iş bulma ve çalıştıkları yerlere,
•    Öğretim görevlilerinin öğrenciler ile görüşme politikasına,
•    Hangi dersler ve içeriklerine,
•    Mezun olduğunda diplomanın sağladığı imkanlara
•    Üniversitenin dünya sıralamasında hangi sıralarda yer aldığına bakmalarında yarar vardır.”

YAPMAKTAN KEYİF OLACAĞINIZ MESLEĞİ SEÇİN
Meslek tercihi yapmamış adayların tercih edecekleri bölümle ilgili gelecek planlıyorlar ise mutlaka gelecek varlığını sürdürecek meslek olmasına bakmaları gerektiğine vurgu yapan Kalçek, “Yapmaktan keyif aldıkları, sevdikleri ve mutlu olacakları bir meslek tercihi yapmalarına ve bu konuda uzmanlardan destek almalarında yarar vardır” diye konuştu.

YKS tercih işlemlerinde öğrencilerin puana değil, başarı sıralamasına dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Kalçek, önerilerini şöyle sıraladı:

“ÖSYM’nin 2021 Üniversiteler Tercih Kılavuzunda açıklanan başarı sıralamalarına bakarak değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Burada hayal ettikleri ve daha düşük başarı sırasına sahip olsalar bile bu üniversiteye mutlaka tercih listesinde yer vermelerinde yarar vardır. Kendi başarı sırasına yakın olan yerler, sonra başarı sırasından daha düşük olan yerleri listelerine almaları gerekir. Gittiklerinde mutlu olmayacakları veya okumayacakları bir bölümü kesinlikle listelerine almamalarını öneriyorum.

Tercih sırası oluştururken de dikkate alınması gereken durumlar var. 2021 tercih kılavuzundaki sıralamalar, o bölüme 2020 yılında giren en son öğrencinin sıralamasıdır. Bu sıralamalarda en çok istenilen bölüm en öne yazılmalı. Burada önemli olan istek sırası olmalıdır. Örneğin ben başarı sırası daha kötü olan A üniversitesinin bir bölümünü başarı sırası daha iyi olan bir B üniversitesinin bölümünün üzerine yazabilirim. Çünkü o üniversiteyi daha çok istediğimden dolayı puanı daha düşük olmasına rağmen daha üst sıralara yazmalıyım. 

Böyle olunca, diğer türlü puanım tutmasına rağmen neden bunu daha üste yazmadım diye üzülmemiş olurum. Öğrencilerin ve velilerin en çok hataya düştükleri kısım burası olur. Genellikle de puanı düşük neden onu üste yazıyorsun tarzında eleştiriler alınır, ya da ‘bu ölü tercih oldu’ gibi tabirler de çok kullanılır. Bu değerlendirmeler doğru değildir. Tercih sıralaması yapılırken doğru strateji en çok istenilen bölümden en az istenilene göre yapılmasıdır.”

KİMLERDEN YARDIM ALINMALI
Üniversite tercihi yaparken bu konuda uzman olan okul psikolojik danışmanları, kariyer danışmanları ve uzmanlardan yardım almalarında yarar bulunduğunun altını çizen Kalçek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğrenciler, ÖSYM tercih kılavuzu yayınlandığında tercih edecekleri bölümler hakkındaki açıklamaları dikkatle okumalı. Bazı üniversiteler farklı burs uygulamaları yapmakta ve bunu tercih sıralamasına dayandırmaktadırlar.  

Tüm bunlar ÖSYM tercih kılavuzunda ve üniversitelerin web sitelerinde yer almaktadır. 
YÖK Atlas sitesini (https://yokatlas.yok.gov.tr/)mutlaka ziyaret edip, bölümle ilgili birçok detaya buradan ulaşabilirler.

Özellikle pandemi döneminde elindeki puanı çok iyi değerlendirmelerinde yarar vardır. Gelecek yıl pandeminin hayatımızdaki yerinin nasıl olacağını şimdiden kestirmek zor. Bu yıl tercih yapmalarında yarar olduğunu düşünüyorum. Tüm öğrencilere şimdiden iyi bir tercih dönemi geçirmelerini diliyorum.” 

GÖKSEL KALÇEK 
Gaziantep doğumlu olan Kalçek, ilkokul, ortaokul ve liseyi Gaziantep de bitirdi. 1987 Gaziantep Lisesi mezunu olan Kalçek, lisans eğitimimi 19 Mayıs Üniversitesi Psikoloji, yüksek lisans eğitimimi de Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Yönetimi alanında tamamladı. 
Öğretmenliğe 1998 yılında Gaziantep Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde psikolojik danışman olarak başlayan Kalçek, 6 yıl çalıştıktan sonra özel okullarda çalışmaya karar verdi. 2005 yılından bu yana SANKO Okulları gibi Türkiye’nin eğitime öncelik ettiği Koç Lisesi, TED İstanbul Koleji, Hisar Okulları ve İstanbul Enka Lisesinde Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı olarak görev yaptı.

Bu okullarda IB Diploma Programı ve AP ile Türkiye’deki üniversitelerin bu programlara yaklaşımı ve adaptasyonu konusunda kendisini geliştiren Kalçek, Psikolojik Danışman olarak mesleki rehberlik konusunda yurtiçi üniversite ve kariyer danışmanlığında uzmanlaştı. Kalçek, 2021 yılı itibariyle SANKO Okullarında çalışmaya başladı.

Neden
Özel Sanko Okulları?
  • Modern derslikleri, spor alanları, laboratuvarı ve atölyeleri, 
  • Güçlü teknolojik alt yapısı, 
  • Sınıf düzeyi uzman öğretmenlik sistemi, 
  • Nitelikli akademik kadrosu, 
  • Sanat ve Spor alanlarına yetenek ölçeğiyle doğru yönlendirme, 
  • Üst düzey eğitim-öğretim programı 
  • Öğrenmeyi zenginleştirici etkinlikleri, 
  • Üst düzey yabancı dil eğitim-öğretim programı, 
  • Bütün insan yetiştirme amacıyla hazırlanmış ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim programı, 
  • Ve daha birçoğu için…. 
Veli Yorumları
Mehmet Özer

Merhabalar, ben 1-A sınıfından Pelin Özerin babasıyım. Sene başında çocuğumuzu okula gönderme konusunda çok çekingen kalmıştık. Fakat Hülya hanım ile yaptığımız görüşme sonucu.. » Devamını Gör

Mehmet Özer

EYLEM AKINAL

Tıpkı yüz yüze eğitim verir gibi kararlı, istikrarlı ve dahası disiplinli davranan okulumuza teşekkür ederim. 1. sınıf öğrencisi kızımın okul ve okuma hevesi beni hep en heyec.. » Devamını Gör

EYLEM AKINAL

Zeynep Özer

1A sınıfımızın Güzel Yürekli Öğretmeni Sevgi Uğur’a uzaktan eğitimde hissettirdiği sevgisini, her bir çocuğun gelişimine göre yaklaşımını, ders sırasında ve her bir dersin son.. » Devamını Gör

Zeynep Özer

Saime Kutlu Altınbaş

Online okuma yazma nasıl ogretilir diye endişe ederken ikiz çocuklarıma emek, sabır ve birikimleriyle okuma yazmayı öğreten değerli ogretmenleriniz Fatma Sevin ve Baran Fırat .. » Devamını Gör

Saime Kutlu Altınbaş

Seda Karaşişek

Pandemide ilk okul 1. sınıfa başlayan kızım online eğitim ile 2 ay içerisinde okuma yazmayı öğrendi. Öğretmenimiz Sibel Doğan a çok teşekkür ederim. Bu süreçte tecrübesi,sevgi.. » Devamını Gör

Seda Karaşişek

Seda Karaşişek

Pandemi döneminde 1. sınıfa başlayan kızım için çok endişeliydim,okuma yazmayı nasıl öğrenecekleri konusunda tereddütlerim vardı. Ancak öğretmenimiz Sevgi Uğur ve onun deneyim.. » Devamını Gör

Seda Karaşişek

Tanıtım Filmimiz